Det kan du læse om
Vil du have et holdbart gulv, er et laminatgulv et oplagt bud. Det er nemt at rengøre og vedligeholde og kan fås med en lang række forskellige prints.
Et laminatgulv er et meget praktisk gulv, der blandt andet er populært i køkkenet. Det skyldes først og fremmest, at det er nemt at rengøre, og at det er meget slidstærkt. Dermed kan det holde til, at der dagligt bliver gået mange skridt henover det i forbindelse med madlavning, og kommer du til at spilde noget på det, kan du hurtigt tørre det op.
Det er dog langt fra kun i køkkenet, at du kan bruge denne type gulve. Det fås i en lang række forskellige varianter, hvilket gør det muligt for dig at vælge stort set lige præcis det udseende, som du ønsker.
Få 3 gratis tilbud på nyt laminatgulv
Vil du gerne vide, hvad et nyt laminatgulv skal koste? Så anbefaler vi, at du får 3 gratis og uforpligtende tilbud på 3byggetilbud.dk.
I videoen herunder kan du høre mere om, hvordan 3byggetilbud kan hjælpe dig.
Få 3 gratis tilbud på nyt laminatgulv
Hvad er laminatgulv?
Laminatgulv består af træplader, der er belagt med et tyndt plastiklag. Plastikket kan have en lang række forskellige mønstre. Det mest almindelige er dog, at det forestiller en form for træ. Gulvet er meget tyndt, hvilket gør det muligt at lægge det direkte oven på et eksisterende gulv. Dermed behøver du ikke at ændre på dørhuller. Det kan ellers være nødvendigt med tykkere gulve.
Hvilket laminatgulv skal jeg vælge?
Først og fremmest skal du selvfølgelig tænke over, hvilket udseende du ønsker i dit hjem, når du skal vælge gulv. Vil et hvidt laminatgulv for eksempel være det, der passer bedst ind? Eller skal det være egetræ eller italienske fliser?
Når du har styr på udseendet, bør du gå efter det laminatgulv, der er bedst i test. Det kan du blandt andet gøre ved at se på forskellige gør-det-selv-sider. Der har de testet gulvene på en række forskellige måder. Det kan for eksempel være, om det er muligt at ridse i dem med en kniv. Gulvet, der er bedst i test, er med til at sikre, at du får et gulv i en høj kvalitet.
Derudover kan du også se på klassificeringen af gulvet. Alle former for laminat skal selvfølgelig leve op til nogle minimumsstandarder, men der er også klassificeringer inden for materialet. Der bliver set på:
- Gulvets modstandsevne mod mærker, slidstyrke og slagstyrke
- Hvor godt gulvet holder farven
- Om møbelben og kontorstolshjul kan lave mærker
- Hvor let gulvet får pletter eller brændemærker fra cigaretter
Rengøring og vedligeholdelse af laminatgulv
Til almindelig vask af dit laminatgulv kan du bruge varmt vand og universal sæbe. Har du brug for en grundigere afrensning af gulvet, kan du skrubbe direkte på det beskidte sted. Sørg for at bruge en klud eller en svamp, der ikke ridser gulvet.
Selvom dit laminatgulv har trælook, kan du selvfølgelig ikke slibe det. Bliver det slidt, er du derfor nødt til at skifte det ud. Ved at vælge et gulv i en høj kvalitet, får du et gulv, der holder i længere tid. Du kan også forlænge levetiden ved at sørge for, at småsten ikke kommer ind i huset og ridser gulvet.
Hvordan lægger jeg et laminatgulv?
Inden lægning af laminatgulv skal du tjekke, om du har det rette underlag, og om der skal være et mellemlag mellem underlaget og gulvet. Underlaget må ikke hælde mere end 2 mm på 2 meter. På et betongulv er det vigtigt, at du lægger en fugtspærre, inden du lægger selve gulvet. På et trægulv kan du nøjes med at lægge en foam eller filt. Der er ikke en form for underlag, der er bedre end en anden.
Når du har styr på underlag og mellemlag, skal du lade laminatgulvet og limen stå i rummet i i hvert fald to døgn. Dermed får de samme temperatur som rummet, der bør være mellem 17 og 25 grader varmt.
Du bør lægge dit laminatgulv svømmende. Det betyder, at det bliver lagt direkte oven på mellemlaget uden at blive hverken limet, sømmet eller skruet fast til underlaget. Et svømmende gulv har mulighed for at bevæge sig, og da laminatets underside er af træ, har de netop brug for at kunne udvide sig om sommeren.
Gulvet skal enten limes sammen eller kan sættes sammen med et kliksystem. Er det et rum, hvor folk ofte går ind med støvler, der kan være våde, er det bedst at lime gulvet sammen for at sikre, at der ikke trænger vand ned i mellemlaget og underlaget.
Kan jeg selv lægge et laminatgulv?
Hvis du er ferm ud i gør-det-selv, vil det typisk ikke være et problem for dig selv at lægge et laminatgulv. Det kræver dog, at du kan opmåle, om underlaget et lige – og rette op på det, hvis det ikke er. Derudover kræver det selvfølgelig, at du skal have mod på det længerevarende projekt, som det er at lægge et gulv.
Fordi mange hellere vil bruge deres tid og kræfter på noget andet, vælger de at hyre en gulvlægger til at gøre arbejdet for sig. På den måde er de sikre på, at gulvet bliver lagt helt rigtigt.
Pris på laminatgulv
Laminatgulv er en billig form for gulv, og de billigste koster helt ned til 60 kroner per m2. Som nævnt er det dog vigtigt, at du er opmærksom på kvaliteten, da et gulv i en god kvalitet holder meget længere. Vil du finde et billigt laminatgulv, er det en god ide, at du holder øje med, om der er tilbud på dem. De forskellige varehuse og webshops har løbende udsalg.
En anden måde for dig at finde et billigt laminatgulv er ved at finde et restparti. Der sælger varehusene ud af partier, som de ikke længere fører. Det kan spare dig for en del penge, når de bare gerne vil af med dem.
Pris på montering af laminatgulv
Hvor meget det koster at hyre en gulvlægger til at lægge dit laminatgulv, kommer selvfølgelig helt an på, hvor stort et gulv der er tale om. Du betaler typisk per time, og en gulvlæggers timeløn ligger på omkring 150 til 200 kroner i timen.
Inden du hyrer en gulvlægger, bør du dog altid få et tilbud på opgaven, så du har en ide om, hvad den nogenlunde kommer til at koste. Du kan selv ringe rundt til forskellige firmaer eller for eksempel bruge vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
De arbejder sammen med en række dygtige gulvlæggere i hele landet, og du kan derfor være sikker på, at du får et resultat, der har en meget høj kvalitet.