Sildebensparket: Se priser per m2 inkl. montering og få 3 tilbud [2024]

Sildebensparketgulvet er et klassisk og flot gulvvalg, som koster ca. 1.000-1.500 kr. per m2, hvis du skal have en gulvlægger til at udføre arbejdet. Læs mere om gulvet og hvordan du indhenter tilbud og vælger den rigtige gulvlægger til opgaven.

Verificeret af fagekspert

Sildebensparket var tidligere meget svært at lægge og er derfor gennem mange hundrede år blevet forbundet med noget eksklusivt. I dag er det dog et gulv for alle, og du kan faktisk selv nemt lægge det, da det fås med en klikfunktion.

Hvad koster sildebensparket per m2?

Prisen på nyt sildebensparketgulv vil bl.a. afhænge af, om det vil være nødvendigt at lægge nyt undergulv samt kvaliteten af sildebensparketten.

Du skal forvente at et nyt sildebensparket lagt på den originale måde (med stavparket) af en gulvlægger ligger på ca. 1.000-1.500 kr. alt inklusive. Heraf udgør materialeudgiften til parketlim samt stavparket ca. 500-700 kr. inkl. moms.

Prisen omfatter ikke gulvvarme samt eventuelt nyt undergulv. Omfatter opgaven også gulvvarme og nyt undergulv, skal du derfor forvente en noget højere kvadratmeterpris.

Inspiration til sildebensgulvet

Få 3 uforpligtende tilbud på nyt gulv med sildebensparket

3byggetilbud.dk formidler årligt mere end 65.000 håndværkeropgaver. De kan med sikkerhed også klare din gulvopgave. Når 3 gulvfirmaer konkurrerer om din opgave, er du sikret den bedste pris.

4,6 på Trustpilot

Baseret på mere end 3.000 anmeldelser

Entreprisegaranti

Som dækker fejl og mangler med op til 35.000 kr.

Tilbud i hele landet

Med netværk af flere tusinde gulvlæggere i hele Danmark

Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar i samarbejde med 3byggetilbud.dk

I hvilke rum er sildebensparket velegnet?

Sildebensparket er en relativt dyr gulvbelægning og det er ikke ligeså slidstærkt som andre gulvbelægninger. Disse forhold betyder, at sildebensparket traditionelt set oftest lægges i:

  • Stuen og spisestuen
  • Entré og gang
  • Soveværelset samt andre værelser
  • Kælderen, hvis den er tør

Sildebensparket i køkkenet

Du kan godt lægge sildebensparket i køkkenet, men på grund af de mange samlinger, som der er i gulvet, vil det ikke være det mest oplagte eller ideelle gulvvalg. Dertil hører, at sildebensparket godt kan tåle mindre spild af vand, som typisk forekommer i køkkenet, men ikke i samme omfang som f.eks. vinyl.

Sildebensparket på badeværelset

Sildebensparketgulv kan ikke monteres i vådrum såsom badeværelset, ligesom sildebensparket også frarådes i bryggerset.

Hvad er fordelene ved sildebensparket?

Sildebensparket associeres ofte med dyre herskabsvillaer og -lejligheder. Det skyldes, at gulvet giver et eksklusivt udtryk med smukke mønstre, som giver rummet et flot og unikt udseende – og så selvfølgelig at det er noget dyrere end andre gulvtyper.

Der er særligt tre fordele ved at vælge sildebensparket som gulvbelægning:

  • Eksklusivt og smukt udseende
  • Mulighed for at skabe et unikt trægulv, idet hver parketstav lægges manuelt. Sildebensparket kan både lægges i et mønster, som man ønsker, ligesom der er mulighed for at vælge mellem mange træsorter. I stedet for det klassiske sildebensmønster kan man f.eks. også lægge gulvet i et forbandt, hvis det er det, man ønsker.
  • Mulighed for at give gulvet nyt liv ved gulvafslibning og oliering af sildebensparketgulvet.
Få 3 gratis tilbud på nyt gulv med sildebensparket nu
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er ulemperne ved sildebensparket

De tre ulemper ved at vælge sildebensparket er som følger:

  • Med en kvadratmeterpris på ca. 1.300-1.900 kr. alt inklusive er sildebensparket væsentligt dyrere end andre gulvtyper. Linoleumsgulv koster f.eks. 700-900 kr. per m2 alt inklusive.
  • Sildebensparket er ikke ligeså slidstærkt som andre gulvtyper såsom linoleum og vinyl. Man kan godt bruge sildebensparket i køkkenet f.eks., men det bør gerne være en velovervejet beslutning, idet køkkengulvet typisk udsættes for spildt væske, fodgang mv.
  • Sildebensparket – og trægulve generelt – kræver mere vedligeholdelse. Fra tid til anden vil det være nødvendigt med en afslibning af sildebensparketgulvet.

Hvad er sildebensparket?

Sildebensparket er et parketgulv, der – som navnet antyder – lægges i et sildebensmønster. Hver enkel brædde – som kaldes stavparket – lægges i 90 grader mod hinanden, hvilket danner det velkendte sildebensmønster.

Sildebensparket er traditionelt set monteret med lim, men i dag fås sildebensparket også i kliksystem, hvilket gør det nemmere at montere som gør-det-selv projekt.

Sildebensparketgulvet er blevet mere udbredt med årene. Det skyldes dels, at det er et smukt gulv, som holder i mange år og kan slibes adskillige gange. Men det skyldes også, at sildebensparketgulvet i dag fås i kliksystem, hvilket har gjort det billigere og mere tilgængeligt for flere.

Sildebensparket fås i følgende træsorter (hvoraf eg og ask er den mest udbredte):

  • Eg og røget eg
  • Ask
  • Birk
  • Bøg
  • Kirsebær
  • Valnød
  • Wenge
  • Kambala 
  • Ahorn

Hvilke varianter af sildebensparket kan jeg vælge imellem?

Stavparket er den originale og mest udbredte variant af sildebensparket, men man kan også få sildebensparket i kliksystem samt laminat som imiterer sildebensparketgulvet:

Sildebensparket med stavparket

Sildebensparket med stavparket er den helt traditionelle måde at lægge sildebensparket, og det er fortsat den mest udbredte måde at lægge sildebensparket.

Det er kompliceret at lægge sildebensparket med stavparket, og for de fleste vil det anbefales, at man hyrer en gulvlægger til opgaven. Har du hænderne skruet ordentligt på og har erfaring fra lignende opgaver, vil du dog godt selv kunne lægge gulvet.

Sildebensparket i kliksystem

Du har også mulighed for at vælge sildebensparket i kliksystem. Det har den fordel, at det er noget nemmere at lægge selv som en gør-det-selv opgave uden at involvere en gulvlægger.

Nedenstående video fra Garant illustrerer, hvordan sildebensparket lægges:

Montering af sildebensparket med 5G klik | Garant

Imiteret sildebensparket i laminat

Du kan også vælge sildebensparket i laminat. Sildebensparket i laminat er ligesom sildebensparket i kliksystem også noget, du selv kan lægge.

Ulempen ved imiteret sildebnesparket i laminat er dog netop, at det er imiteret og at det ved visse laminatprodukter også tydeligt kan ses, at det er imiteret.

Få 3 gratis tilbud på nyt gulv med sildebensparket nu
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af materialer til sildebensparket (stavparket)?

Når man skal skal have lagt nyt sildebensparket, vælger mange boligejere selv at indkøbe byggematerialer til gulvet. Det kan nemlig reducere den samlede pris på sildebensparketgulvet (gulvfirmaer lægger ofte en avance på materialer, hvis du køber gennem dem). Derudover giver det flere valgmuligheder for så vidt angår overfladebehandling af udseende af stavparketterne.

Vælger du selv at købe stavparketterne, skal du selvfølgelig tage stilling til, hvilke stavparketter du vil købe. Der findes en lang række forhandlere af stavparket, som er de enkelte brædder, som man lægger for tilsammen at danne sildebensparketgulvet.

Vælger du selv at købe stavparketterne, bør du være opmærksom på følgende:

Vælg stavparket med et massivt slidlag

Du bør vælge stavparket med massivt slidlag på den synlige side af brædderne. Dermed får du et formstabilt produkt, som er velegnet til gulvvarme og kan slibes adskillige gange. Typisk vil du finde stavparket med lameller på undersiden og massivt slidlag ovenpå.

Vælg oliering og overfladebehandling

Mange forhandlere giver mulighed for at vælge oliering og overfladebehandling af stavparketten, inden den leveres til dig. Det er selvsagt vigtigt at vælge en overfladebehandling og udseende af stavparketten til resten af rummet.

Mange forhandlere yder gratis rådgivning til at vælge en passende og komplementerende overfladebehandling til resten af rummet.

Hvordan rengøres og vedligeholdes sildebensparket?

Rengøring og vedligeholdelse af sildebensparketgulvet afhænger af, om parketten er overfladebehandlet med lak eller med olie/voks:

Rengøring og vedligeholdelse med olieret/voks-overflade

  • Førstegangspleje: Det er ikke nødvendigt med førstegangspleje umiddelbart efter lægningen. Vi anbefaler dog, at gulvet især i de første otte dage efter lægningen behandles skånsomt. Hvis stærk belastning af gulvet ikke kan undgås, anbefaler vi, at gulvet forbigående dækkes med pap eller bølgepap. Afdækningen bør imidlertid ikke ligge på gulvet længere end absolut nødvendigt.
  • Tør rengøring: Normalt er tør rengøring af parket med olieret/vokset overflade med moppe, hårkost eller støvsuger tilstrækkeligt.
  • Fugtig rengøring: Vi anbefaler, at der alt efter tilsmudsningsgrad regelmæssigt foretages fugtig rengøring med Topfit opblandet med vand.
  • Pleje: Parket med olie/voks-overflade kan alt efter belastning plejes med Ölbalsam. Oliebalsam er en behandlingsvenlig, duftsvag blanding af olie og voks bestående af solsikkeolie, tidselolie og carnaubavoks. De bør altid give gulvet en plejende behandling, hvis der pga. kraftigt slid opstår synlige skader.
  • Intensiv pleje: Til intensiv pleje anbefaler vi anvendelse af Oliebalsam. Oliebalsam kan anvendes, når gulvet er synligt påvirket af stærk belastning.
  • Udbedring: Der kan uden problemer foretages partiel udbedring af parket med olie/voks-overflade. Ridser, små brændmærker og mindre farvepletter kan udbedres med Oliebalsam.

Rengøring og vedligeholdelse med lakoverflade

  • Førstegangspleje: Ingen.
  • Tør rengøring: Normalt er tør rengøring af parketgulvet med moppe, hårkost eller støvsuger tilstrækkeligt.
  • Fugtig rengøring/pleje: Vi anbefaler, at der alt efter tilsmudsningsgrad regelmæssigt foretages fugtig rengøring med Polish opblandet med vand. Intensiv rengøring: Ved stærk tilsmudsning kan der regelmæssigt foretages intensiv rengøring af gulvoverfladen med Grundrens. Efter hver grundrengøring skal gulvet plejes med Polish.

Hvordan lægger gulvlæggeren sildebensparket?

Gulvlæggeren monterer sildebensparket med følgende trin:

Montering af undergulv, hvis det eksisterende undergulv ikke er plant

Undergulvet skal være plant og korrekt monteret i henhold gældende regler og retningslinjer. Kravene til planhed skal sættes i sammenhæng med målestrækningen. Der må maksimalt være en afvigelse på +/- 2mm indenfor 2 meter.

En overflade af spånplader udgør et bedre underlag til gulvbelægning end krydsfinér, da spånplader er mere jævne og ensartede. Undergulvet kan også bestå af beton- eller cementoverflade.

Instruktioner til lægning af sildebensparket

Nedenstående instruktioner stammer fra Hørning Parket Fabrik. Processen for at lægge sildebensparket med stavparket som limes på undergulvet vil ofte være ens uanset hvilken producent du vælger, men husk altid at følge producentens vejledning.

Foto: Hørning Parket Fabrik A/S

1. Midten af gulvet ved de to endevægge afmærkes. Tegn en kridtstreg eller brug en snor. Derefter laves en ny streg 21,8 mm (1/3 stavbredde) til højre for afmærkningen (arbejdslinjen). Hjørnerne på stavene skal flugte med arbejdslinjen. Afsæt en styrelinie vinkelret (90º) på arbejdslinien. Venstrestave lægges til højre og højrestave lægges til venstre.


Du kan også se videoen fra Urban Hald om lægning af sildebensparket:

Montering af Sildebensparket

Sildebensparket med gulvvarme

Stavparket kan uden problemer klæbes over hele fladen oven på gulvvarme, og er faktisk velegnet som gulvbelægning til gulvvarme.

Stavparket har en varmegennemgangsmodstand (1/l = 0,09–0,1 m² K/W), der giver en økonomisk anvendelse af gulvvarmen. På grund af gulvets naturlige fodvarme kan man desuden i overgangsperioder slukke for gulvvarmen tidligere end ved keramikgulve. Man opnår også en ensartet overfladetemperatur ved parket oven på gulvvarme (maks. overfladetemperatur 25° C).

Få 3 gratis tilbud på nyt gulv med sildebensparket nu
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Sådan lægger du sildebensparket med gulvvarme

Forberedende foranstaltninger ved nyinstalleret gulvvarme:

  1. Gulvet skal være lavet korrekt efter DIN 18353. Følg også de gældende regler og normer for opvarmede gulvkonstruktioner. Ventetiden for foropvarmning af et cementgulv ligger som regel på mindst 28 dage, ved calciumsulfatgulve (anhydrit) på mindst 14 dage. Foropvarmningen er tilstrækkeligt til lægning, når der ved CM-målingen, der skal udføres, måles gulvfugtighedsværdier på 1,8 CM % ved cementgulve og 0,3 CM % ved calciumsulfatgulve (anhydrit). Skinfuger og revner i gulvet skal ved klæbning over hele fladen og også ved svømmende lægning altid forbindes kraftsluttende. Dette sker ved hjælp af udstøbning med tokomponent-kunstharpiks. Bevægelsesfuger, som er lagt tvingende af varmeinstallatøren, skal fortsættes i gulvbelægningsfladen.
  2. Ved foropvarmning skal fremløbstemperaturen dagligt hæves med 10 C, begyndende med 25° C og indtil man har nået 55° C hhv. den beregnede maks. fremløbstemperatur (natsænkning sat ud af funktion.)
  3. I 11 dage opvarmes der ved 55° C hhv. ved den beregnede maks. fremløbstemperatur uden natsænkning.
  4. Nedsæt derefter dagligt temperaturen med 10° C, indtil 25° C er nået. (Natsænkningen sat ud af funktion)
  5. Nu skal gulvfladen kontrolleres for fugt med et CM-apparat. Dette skal ske på de definerede målesteder. Hvis gulvet ikke er tørt nok til lægning, skal der fortsat opvarmes med ca. 40° C fremløbstemperatur, indtil det er tørt nok.
  6. Nu kan der lægges: Følg den pågældende læggevejledning. Ved lægningen skal gulvets overfladetemperatur mindst være 18° C og den relative luftfugtighed være <65%.
  7. Efter lægningen af gulvene skal man sørge for, at det ovenstående klima opretholdes i mindst 5 dage.
  8. Nu kan der opvarmes i fyringssæsonen.

Husk desuden at insistere på at få udleveret en fuldstændigt udfyldt og underskreven foropvarmingsprotokol fra montøren af gulvvarme.

Forberedende foranstaltninger ved bestående gulvvarmeinstallationer:

Ved varmtvandsgulvvarme, som allerede har været i brug i flere fyringssæsoner, anbefales det, at man inden lægningen opvarmer gulvet i 7 dage med en fremløbstemperatur på 45° C uden afbrydelse og derefter igen sænker temperaturen til 25° C.

Bemærk: Hvis gulvets overflade tildækkes med væg-til-væg-tæpper, kan der opstå en forøget total varmegennemgangsmodstand og dermed en varmeophobning.

I fyringssæsonen kan det ikke udelukkes, at der på grund af de rumklimatiske forhold opstår små fuger mellem parketelementerne. Dette er imidlertid ikke en fejl i kvaliteten. Dette fænomen kan minimeres hhv. forhindres ved hjælp af et næsten konstant klima i rummet på ca. ca. 20° C og 50 % relativ luftfugtighed. Da der i denne tekniske information ikke kan tages hensyn til alle de produkter inden for gulvvarme, der kan fås, beder vi dig drøfte evt. spørgsmål med forhandleren hhv. med producenten af gulvvarmesystemet.

Få 3 gratis tilbud på nyt gulv med sildebensparket nu
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar
Hvad koster sildebensparket per m2?

Prisen på sildebensparket vil hovedsageligt afhænge af, om du selv lægger gulvet eller om det udføres af en gulvlægger. Vælger du at hyre en gulvlægger til opgaven, vil det typisk koste 1.000-1.500 kr. per m2. Vælger du selv at lægge det, vil prisen ligge mellem 500-700 kr. per m2 afhængigt af kvalitet. Ovenstående priser inkluderer ikke evt. montering af nyt undergulv eller gulvvarme.

Kan jeg selv lægge sildebensparket?

Det frarådes generelt selv at lægge sildebensparket, medmindre du har hænderne godt skruet på og har erfaring fra lignende opgaver. Marginale skævheder i gulvlægningen kan give gulvet et asymmetrisk udseende.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?