Gulvtyper

Det kan du læse omI guiden kommer vi ind på følgende gulvtyper:ParketgulvTrægulveKlikgulveSildebensparketLaminatgulvPlankegulveBærende gulvbelægningIkke-bærende gulvbelægningSvømmende gulv Når du skal til at bygge nyt hus, renovere i dit nuværende, eller hvis du blot ønsker at foretage enkelte udskiftninger af nogle af gulvene, så skal du i sagens natur vælge gulvtype. Men hvilke …

Verificeret af fagekspert

Når du skal til at bygge nyt hus, renovere i dit nuværende, eller hvis du blot ønsker at foretage enkelte udskiftninger af nogle af gulvene, så skal du i sagens natur vælge gulvtype.

Men hvilke gulvtyper kan du egentlig vælge imellem? Hvilke gulvopbygninger findes der? Og hvad er fordelene ved de enkelte gulvtyper?

Disse spørgsmål ser vi nærmere på i denne guide, så du er klædt bedre på, når du skal vælge gulvtype til dit næste byggeprojekt.


Anbefaling: Vil du spare mange 1000 kr. på nyt gulv?

3byggetilbud.dk kan du få gratis og uforpligtende tilbud på nyt gulv/gulvarbejde.

På den måde kan du sammenligne gulvfirmaerne og vælge den bedste pris.

Der er mulighed for at spare op mod 40% på gulvarbejdet.

Få 3 gratis tilbud på gulvarbejde


I guiden kommer vi ind på følgende gulvtyper:

  • Parketgulv
  • Trægulv
  • Klikgulv
  • Sildebensparket
  • Laminatgulv
  • Plankegulv

Du finder de vigtigste informationer om hver gulvtype samt fordelene ved den pågældende type.

Parketgulv

Parketgulve har den fordel, at gulvet har en lav fugtighed, når det bliver leveret og monteret. Det betyder, at gulvet ikke svinder efter montering, og risikoen for revner er dermed mindre.

Der findes overordnet set tre typer parketgulve, hhv. stavparket, parketruder og parketbrædder. Derudover findes parkettræ i et utal af træsorter, herunder eg, bøg, ask, merbau, jatoba og wengé.

Parketgulve kan lægges i mange forskellige mønstre, hvormed de kan være med til at give rummet en unik stil.

Læs mere om parketgulve.

Trægulve

Der findes mange forskellige former for trægulve, og begrebet ’trægulv’ dækker således både over plankegulve, parketgulve og lamelgulve. Fordelen ved trægulve generelt er, at de afhængig af kvalitet og type kan være utrolig slidstærke og føles dejligt behagelige at gå på.

Trægulve kan både fås som lyse eller mørke gulve, og de kan være med til at give rummet eller hele hjemmet et naturligt look.

Læs mere om trægulve.

Klikgulve

Et klikgulv vil typisk være i form af et lamel- eller laminatgulv, hvor gulvbrædderne samles med en klikfunktion. Der findes mange forskellige afarter af klikgulve samt forskellige samlingssystemer. Typisk vil der være tale om et svømmende gulv, som ligger direkte på gulvkonstruktionen.

Fordelen ved et klikgulv er bl.a., at det kan samles relativt hurtigt og nemt via et fer- og not-system, hvormed både skruer, søm og lim bliver overflødigt.

Læs mere om klikgulve.

Sildebensparket

Sildebensparket er en gulvtype, som er konstrueret af parketgulvbrædder. Selve navnet antyder mønstret på gulvet, når det er færdiglagt.

Et gulv i sildebensparket kan give rummet et æstetisk og klassisk, smukt udseende, og de naturlige parketbrædder er med til at gøre oplevelsen af at gå på gulvet mere behagelig.

Ønsker du sildebensparket, skal du være opmærksom på, at kvadratmeterprisen typisk vil være en anelse højere end de øvrige gulvtyper. Dette skyldes, at det er mere omstændeligt at lægge gulvet grundet det særprægede mønster.

Læs mere om sildebensparket.

Laminatgulv

Laminatgulve er lavet af en træbaseret plade som kerne med et ekstra lag laminat ovenpå. Kernen er af træ ligesom ved et lamelgulv, men her vil overfladen kun være omkring 1-2 millimeter tykt. Selve slidlaget er derfor meget tyndt, men til gengæld beskytter behandlingen af materialet en anelse mere mod slitage.

Laminatgulve er ofte lavet med et grafisk tryk på overfladen. Motivet er typisk træsorter af forskellig art, forskellige parketgulvsmønstre, eller det kan være i form af klinker eller fliser.

Et laminatgulv kan enten lægges som et svømmende, limet eller sømmet gulv, og det kan monteres direkte oven på det gamle gulv, da det ikke er særlig tykt.

Læs mere om laminatgulv.

Plankegulve

Et plankegulv er et trægulv bestående af brædder, hvori der går en stav igennem hele brættet. Med et plankegulv får du et utrolig slidstærkt og langtidsholdbart gulv. Det er også en af de gulvtyper, som ligger i den højere ende af prisskalaen afhængig af træsort.

Vælger du lyst træ, kan du typisk få klaret opgaven billigere, da lyst træ ikke er lige så slidstærkt som det mørke solide træ.

Et plankegulv kan lægges som svømmende gulv, eller det kan lægges direkte på strøer eller med fer og not. Derudover skal du være opmærksom på, at plankegulve har et mere ensartet look end f.eks. parketgulve, da brædderne ikke består af lige så mange stave, der er sat sammen.

Læs mere om plankegulve.

Bærende gulvbelægning

Der findes to generelle typer af gulvbelægning, hhv. en bærende og en ikke-bærende gulvbelægning.

Den bærende gulvbelægning er monteret direkte på strøer eller lægter, som har til formål at bære selve gulvet. Den kan også være lagt direkte på bjælkelaget under gulvet.

En bærende gulvbelægning vil som oftest være lavet af massive trægulve i enten brædder, stavparket eller planker.

Grunden til, at det hedder en bærende gulvbelægning er, at gulvet kan bære både sig selv samt de personer og møbler, som måtte stå eller gå på det. Derfor kan gulvet lægges direkte på strøer eller træbjælkerne under gulvet.

Ikke-bærende gulvbelægning

En ikke-bærende gulvbelægning er derimod en gulvtype, som ikke kan bære både sig selv samt personer og møbler. En ikke-bærende gulvbelægning vil ligge på et fast underlag, som er plant og dermed udjævner vægten på gulvet fra netop personer og møbler.

Gulvet som den ikke-bærende gulvbelægning monteres på kaldes et undergulv, og det kan være lavet i form af f.eks. et betongulv eller træplader.

Et ikke-bærende gulv vil ofte være lavet i form af lamelparket eller lamelplank, som er meget tyndt træ, der er limet fast på en spånplade. Gulvet vil typisk blive samlet med et kliksystem, et bøjlesystem eller med not og fer.

Svømmende gulv

En anden generel gulvtype er det svømmende gulv. Et svømmende gulv er et gulv, som ikke er monteret fast på undergulvet. Det er med andre ord et gulv, hvor gulvbelægningen ligger frit på et mellemlag, hvormed det kan svinde eller udvide sig uafhængigt af underlaget.

I det rum hvor der er monteret svømmende gulv vil hele gulvet udgøre en samlet gulvflade. Det betyder imidlertid, at der langs samtlige vægge i rummet skal være plads til, at gulvet kan udvide sig i forhold til luftfugtighed, udsving i rumtemperaturen o. lign.

Hvis der bliver lagt svømmende gulv i et meget stort lokale, hvor den samlede gulvflade også er ekstra stor, så kan det blive nødvendigt at dele gulvfladen op i flere dele. Dette gør man ved at lave flere felter i gulvfladen ved hjælp af dilatationsfuger. Dette skaber den nødvendige plads til eventuelle svind eller udvidelser i gulvet.