Det kan du læse om
- Hvad koster et trægulv?
- Kvadratmeterpris for nyt trægulv
- Hvad bør opgavebeskrivelsen til nyt trægulv indeholde?
- Skal jeg vælge parketgulv eller massivt trægulv?
- Skal jeg også få lagt strøer til mit nye trægulv?
- Pas på med gør-det-selv gulvlægning
- Hvilke træsorter kan jeg vælge mellem?
- Hvilken træsort skal jeg vælge?
- Passer et trægulv i dit hjem?
- Rengøring og vedligeholdelse af trægulv
- Overfladebehandling og maling af dit trægulv
- Hvordan lægger jeg et trægulv?
Et trægulv er et meget smukt og alsidigt gulv, som du kan bruge i forskellige rum. Gulvet kan være med til at fremhæve rummets dybde og kan sagtens bruges sammen med gulvvarme, hvilket gør det til et oplagt gulv i moderne hjem.
Trægulve er meget smukke, nemme at rengøre og vedligeholde og derfor selvfølgelig også meget populære i de danske hjem. Du kan vælge mellem en lang række forskellige typer af trægulve. Det er blandt andet massive gulve, gulve i mørkt, hvidt eller gråt træ, ligesom du også kan vælge mellem forskellige træsorter. For eksempel kan du vælge mellem et trægulv i eg, fyr og mange andre træsorter.
De mange valgmuligheder gør, at du nemt kan finde frem til den helt rigtige form for gulv til din bolig. Det gælder både i forhold til udseende og holdbarhed.
Få 3 uforpligtende tilbud på nyt trægulv
3byggetilbud.dk formidler årligt mere end 65.000 håndværkeropgaver. De kan med sikkerhed også klare din gulvopgave. Når 3 gulvfirmaer konkurrerer om din opgave, er du sikret den bedste pris.
4,6 på Trustpilot
Baseret på mere end 3.000 anmeldelser
Entreprisegaranti
Som dækker fejl og mangler med op til 35.000 kr.
Tilbud i hele landet
Med netværk af flere tusinde gulvlæggere i hele Danmark
Hvad koster et trægulv?
Prisen på trægulvet afhænger selvfølgelig helt af, hvilken type trægulv du vælger – det gælder både for så vidt angår træsort og gulvtype. Du kan regne med en kvadratmeterpris på mellem 800-1.300 DKK inkl. moms for selve trægulvet (se pristabel nedenfor).
Du kan prøve nedenstående prisberegner og se hvad dit trægulv kommer til at koste. Husk, at prisen som prisberegneren anviser kun er et estimat. Hvis du vil have et præcist bud på, hvad dit gulv kommer til at koste, anbefaler vi, at du benytter formularen til 3byggetilbud.dk her. Du vil efterfølgende modtage tre tilbud på dit nye trægulv af tre forskellige gulvfirmaer indenfor få hverdage.
Data brugt i ovenstående prisberegner bygger på kvadratmeterpriser indsamlet af Gulvlaegger.dk for udvalgte gulvfirmaer.
Kvadratmeterpris for nyt trægulv
Du kan også se kvadratmeterpriser for et nyt trægulv nedenfor. Som det kan ses nedenfor, vil kvadratmeterprisen for et nyt trægulv afhænge af gulvtype (parketgulv eller massivt plankegulv) samt hvilken træsort, trægulvet skal være i.
Træsort | Parketgulv, pris per m2 inkl. moms | Massivt plankegulv på bjælker pris per kvm |
---|---|---|
Ahorn | 800-900 kr. | 1.100-1.300 kr. |
Ask | 700-850 kr. | 1.000-1.200 kr. |
Eg | 750-850 kr. | 1.000-1.200 kr. |
Fyr | 750-850 kr. | 1.000-1.100 kr. |
Mahogni | 850-1.000 kr. | 1.100-1.300 kr. |
Foruden selve trægulvet vil der også være forarbejdet forbundet med gulvlægningen. Det gælder navnligt fjernelse af det eksisterende gulv samt eventuelt nye strøer og nye fodlister.
Tillæg | Pris inkl. moms |
---|---|
Fjernelse af eksisterende gulv | 240-300 kr. per m2 |
Nye strøer/træbjælker på underlag (undergulv) | 110-170 kr. per m2 |
Nye fodlister | 210-250 kr. per meter |
Hvad bør opgavebeskrivelsen til nyt trægulv indeholde?
Når du indhenter tilbud på nyt trægulv fra 3byggetilbud, bør følgende indgå i opgavebeskrivelsen:
- Adressen
- Gulvfladens areal i kvadratmeter hvor der ønskes nyt trægulv
- Om der ønskes parketgulv eller massivt plankegulv
- Ønsket træsort
- Om fjernelse af eksisterende gulv skal indgå i tilbuddet
- Om nye strøer/træbjælker på underlag skal indgå i tilbuddet
- Om nye fodpaneler skal indgå i tilbuddet og i så fald ønsket antal meter fodpaneler
Derudover er det en god idé at vedlægge fotos af det eksisterende gulv. Hvis der er nogle af tingene som du er i tvivl om (f.eks. den ønskede træsort eller om nye strøer er nødvendigt), kan du blot udelade det i opgavebeskrivelsen – eller bemærke, at du er i tvivl.
Eksempel på en opgavebeskrivelse
“Vi bor i en villa på [adresse] og ønsker at indhente tilbud på nyt trægulv. Der skal lægges nyt trægulv på i alt 120 kvadratmeter i [parketgulv eller massivt plankegulv] og vi ønsker gulvet i [træsort]. Tilbuddet skal også omfatte [fjernelse af eksisterende gulv og/eller nye strøer] samt etablering af nye fodpaneler på [indtast samlede meter]. Vi har vedlagt fotos af det eksisterende gulv.
Bedste hilsner”
Skal jeg vælge parketgulv eller massivt trægulv?
Om du skal vælge parketgulv eller massivt trægulv (plankegulv) afhænger af dels af dit budget, dels af ønskede udseende og dels af behov for senere afhøvling af trægulvet.
Et parketgulv består af tre korte, smalle stave som er placeret ved siden af hinanden. Der vil være større og mere spændende farvespil i et parketgulv pga. de mange stave, hvorimod et massivt trægulv vil være mere ensartet. Til kan man ikke afhøvle parketgulve, hvorfor massivt trægulv ofte vil have en længere levetid. Et parketgulv koster typisk mellem 700-1.000 DKK inkl. moms og aflønning af gulvlægger.
- Læs også vores artikel om sildebensparket eller parketgulv
I massivt trægulv bruges hårdtræ, og det massive trægulv består kun af en stav, som går igennem hele brættets længde. De massive gulve har i modsætning til parketgulve den fordel, at de kan høvles ned gang på gang, da de ikke kun har et tyndt slidlag, men er det samme træ hele vejen igennem. Det betyder, at det massive trægulv ofte har en levetid på flere årtier, fordi gulvet blot kan afhøvles ved slidtage.
Massive trægulve koster typisk mellem 1.000-1.300 DKK inkl. moms og gulvlægning og er således noget dyrere end parketgulve. Den højere pris bør dog også ses i lyset af, at massive trægulve har en længere levetid.
Skal jeg også få lagt strøer til mit nye trægulv?
Inden du lægger nyt trægulv bør du overveje, om du også ønsker nye strøer til det nye trægulv. Strøer er lange træstave, der monteres på et råt gulv, eksempelvis et betongulv, for at understøtte et trægulv. Strøer skal gerne være 40-45 mm tykke for at kunne bære gulvet.
Den klare fordel ved et trægulv på strøer eller bjælker, er at man kan isolere under gulvet mellem strøerne/bjælkerne. Dette er særligt en fordel, hvis man gerne vil lægge et trægulv på et betongulv, der fungerer som terrændæk. På den måde undgår man at kulde fra jorden under huset trænger op gennem gulvet. Et gulv med strøer gør det muligt både at varmeisolere og lydisolere, hvilket kan være en stor fordel i visse bygninger. Strøer kan desuden bruges til at gøre et ujævnt gulv plant på en forholdsvis enkel måde.
Pas på med gør-det-selv gulvlægning
Mange ender med at bruge mange penge på selve gulvet, men glemmer, at de også skal have et ordentligt underlag til gulvet, og at det koster penge, hvis de vil have en anden til at lægge det. En klassisk fejl er, at du køber et dyrt gulv, som du vil spare penge på selv at lægge, men at du så ikke har de fornødne kompetencer og derfor ikke opnår et lige så flot resultat, som du havde håbet.
Hvis du overvejer at få en professionel gulvmand til at lægge gulvet for dig, er det altid en god ide, at du kontakter vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk. De arbejder sammen med en række dygtige gulvfirmaer rundt om i hele landet. Du kan derfor være sikker på at blive sat i kontakt med tre, der kan levere et meget højt niveau. Samtidig giver de tre priser dig mulighed for at få et overblik over prisniveauet.
Hvilke træsorter kan jeg vælge mellem?
I Danmark er disse træsorter de mest populære: ahorn, ask, eg, fyr og maghoni.
Ahorn
Ahorn er en lokal, dansk træsort, som i dag kan findes i størstedelen af Danmark. Ahorn vokser desuden i det sydlige, centrale og vestlige Europa. Et ahorntræ kan blive op til 30 m højt og 150 år gammel. Træet fældes dog normalt, når det er 60-100 år gammelt. Det oprindelige danske navn for Ahorn er ”ær”.
Veddet i ahorn er meget lyst – nærmest hvidt – hvilket gør ahorn til en af de lyseste træsort, du kan vælge til trægulvet. Modsat mange andre træsorter er der ingen kerne i træet, hvilket betyder at ahornstrægulve har et meget ensartet udtryk.
Ahorntræ er hårdt, stærkt og har desuden den fordel, at det ikke ændrer sig meget ved skiftende luftfugtighed. Ahorn er derfor en god træsort at anvende til massive gulve. Udover lokal ahornstræ kan du vælge canadisk ahorn, som typisk er en smule lysere end den europæiske
Belægning med ahorn i massivt plankegulv koster typisk mellem 1.100-1.300 DKK inkl. moms per kvadratmeter.
Ask
Ligesom ahorn vokser ask i størstedelen af Danmark, hvilket gør det til en relativ prisvenlig løsning. Foruden Vesteuropa vokser ask også i Nordamerika. Et asketræ kan imponerende nok blive op til 300 år gammelt, de fleste asketræer i kommerciel brug fældes dog, når de er mellem 50 og 80 år gamle.
Ligesom ahorn giver ask et lyst udtryk, som særligt egner sig godt i en typisk skandinavisk indretning. Asketræ er kendt for at have en god elasticitet og brudstyrke. Belægning med ask i massivt plankegulv koster typisk mellem 1.000-1.200 DKK inkl. moms per kvadratmeter.
Eg
Egetræ er et vidt begreb, da der gror mange forskellige arter af eg. Eg gror i størstedelen af den nordlige halvkugle. I Danmark findes eg som stikegen, der gror i hele landet. Desuden gror vinteregen også i Danmark, som primært findes i Midt- og Østjylland.
Egen kan blive op til 35 meter høj og bliver normalt imponerende 400-500 år gammel. Egen kan dog blive meget ældre. Således vurderes det f.eks. at kongeegen i Jægerspris Nordskov er omkring 1800 år gammel.
Egetræ er en af de mest populære træsorter for så vidt angår gulvbelægning. Det skyldes bl.a. træsortens hårdhed, vægt og styrke. Egetræet anvendes også som gulvbrædder, da træet er karakteriseret ved at være tungt, hårdt og stærkt.
Eg hører til bland de lyse træsorter, men er langt fra ligeså lys som ask og ahorn. Ønsker du et lysere egegulv, kan du vælge et det er overfladebehandlet med hvid lak eller olie. Ønsker du derimod et mærkere egetræsgulv, kan du vælge røget eg. Når egen ryges, får overfladen en bunlig farve, som kan give gulvet et varmt udtryk.
Eg koster typisk mellem 1.000-1.200 DKK inkl. moms og belægning. Prisen vil dog afhænge af hvilken art af eg, som du vælger.
Fyr
Fyrretræ er lyst og indeholder ofte mørke knaster. Træsorten er ligesom eg en af de mest populære træsorter til gulvbelægning i Danmark, hvilket bl.a. skyldes sortens flotte udtryk. Træet kan have en tendens til med tiden at få en gullig tone, for at modvirke dette er det ikke unormalt gulvet ludbehandles. Fyr koster typisk mellem 1.000-1.100 DKK inkl. moms og belægning.
Mahogni
Mahogni trægulv fås typisk i arterne amerikansk mahogni, afrikansk mahogni / khaya eller sipo-mahogni. Betegnelsen mahogni bruges om mange forskellige rødbrune tropiske træsorter. Der findes faktisk kun fem ægte mahogni-sorter, og de stammer alle fra amerikanske verdensdele og Afrika.
- Fra de amerikanske verdensdele findes tre sorter: swietenia macrophylla, swietenia humilis og swietenia mahagoni.
- Fra Afrika findes der to sorter: k. ivorensis og k. anthotheca
Det er kun arterne Swietenia og Khaya som kaldes ægte mahogni. Den fineste art er Cuba Mahogni (s. mahagoni) og er underlagt eksportforbud. Ligeledes er der indført restriktioner for fældning af de tre ægte maghoni træsorter i Nord- og Sydamerika. Afrikansk mahogni er ikke underlagt samme restriktioner og har derfor en lavere pris og større udbud en amerikansk mahogni.
Mahogni-træ er rødligt og fri for knaster. Træet mørkner over tid og får en blank overflade når det pudses. Det er nemt at bearbejde og holdbart. Der er ingen problemer ved overfladebehandlinger af ægte mahognigulve.
Mahognigulve har en mørk rødbrun farve med naturligt fremhævende årer. Et olieret gulv får en smuk silkemat overflade. Et gulv i mahogni er i sig et et olieholdigt gulv, og brædderne forandrer sig ikke meget i farven med tiden.
Særligt mahognisortens flotte og unikke udtryk samt holdbarheden gør den attraktiv som trægulv. Et gulv af mahogni koster typisk 1.100-1.300 DKK inkl. moms og belægning, men prisen vil i høj grad afhænge af, hvilken sort du vælger.
Hvilken træsort skal jeg vælge?
Når du vælger en træsort til dit trægulv, bør det ikke kun være træsortens udseende, som indgår i overvejelserne. Træsorter har forskellige grader af hårdhed, som det fremgår af nedenstående tabel. Til visse rum er det nemlig vigtigt også at tænke på træsortens hårdhed. I entréen, køkkenet og børneværelset er slitagen særligt stor. I disse rum bør man derfor overveje en træsort med høj grad af hårdhed.
Træsort | Hårdhed* |
---|---|
Ahorn | 4,8 |
Mahogni | 4,6 |
Ask | 4,1 |
Eg | 3,4 |
Fyr | 1,6 |
*: Hårdheden er middelværdien målt på færdige brædder af 15 mm tykkelse. Jo højere tallet for hårdheden er, jo hårdere er gulvet.
Passer et trægulv i dit hjem?
Et trægulv kan bruges i en lang række forskellige rum. Skal du have et gulv i køkkenet, kan du derfor godt vælge et trægulv. Gulvet kan godt holde til at blive vådt og er forholdsvis nemt at gøre rent. Har du et køkken-alrum, er det særligt oplagt med et trægulv, da du så slipper for en skillelinje mellem forskellige typer af gulv.
Et trægulv er i sig selv varmt og behageligt at gå på. Det er derfor i mange tilfælde ikke nødvendigt med gulvvarme. Hvis du alligevel ønsker det, kan du sagtens lægge det nedenunder dit trægulv. Det er i dag muligt at få trægulve, hvor varmen sagtens kan trænge op igennem.
Rengøring og vedligeholdelse af trægulv
Som nævnt er rengøring af dit trægulv forholdsvis nem. Den daglige rengøring kan klares med en støvsuger, mens du kan vaske gulvet med almindelig vand og sæbe, når du gør hovedrent. Du bør altid vaske gulvet i linje med årerne.
Et trægulv kræver lidt mere vedligeholdelse end andre former for gulve. Til gengæld kan du så også have glæde af det i meget længere tid. Bliver et trægulv passet og plejet ordentligt, kan det holde i helt op til 100 år.
Modsat mange andre typer af gulve er slibning af trægulv nemlig muligt. Du kan slibe en til to millimeter af gulvet og så få udført en ny overfladebehandling. Du kan sagtens selv stå for at slibe gulvet, men vil du have det afhøvlet, bør du få en professionel til det.
Det er meget forskelligt, hvor mange gange det er muligt for dig at slibe gulvet. Det kommer helt an på, hvor tykt det er. Lamelgulve vil ikke kunne slibes så mange gange, mens massive trægulve vil kunne slibes mange flere.
Overfladebehandling og maling af dit trægulv
Den overfladebehandling, du vælger, har stor betydning for, hvordan dit trægulv kommer til at se ud. Du kan vælge mellem lud-, lak-, voks- og oliebehandling af dit trægulv. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved alle typer, og det kommer også i høj grad an på, hvilket udtryk du gerne vil have.
Lud giver en flot lys overflade, men kan ikke stå alene. Du skal derfor efterfølgende behandle trægulvet med olie eller lak. Vælger du olie til trægulvet, giver det en lys overflade, men er ikke så slidstærk, som andre typer overfladebehandling.
Voks giver en meget blød overflade, men også meget sart. Lak er den stærkeste behandling, men gør det svært at udbedre ridser og skader, så det ikke er muligt at se dem. Du kan læse mere om maling af trægulv her.
Hvordan lægger jeg et trægulv?
Når du skal lægge et trægulv, skal du først og fremmest være opmærksom på, om det er et bærende gulv eller et ikke bærende gulv. Det stiller nemlig krav til underlaget til trægulvet. Et bærende gulv er et, der kan bære vægten af møbler og mennesker. Det er lagt på bjælker eller strøer.
Et ikke-bærende gulv ligger på et underlag, der er solidt nok til at bære møbler og mennesker. Du kan lægge gulvet svømmende, hvilket vil sige, at det ligger løst ovenpå underlaget, eller du kan sømme eller skrue det fast til underlaget.
I dag findes der en masse smarte systemer, så lægning af trægulv er nemt for dig at gøre. Det er for eksempel klikgulve. Vil du have et massivt trægulv, er det dog smartest, at du får en professionel til at lægge det.
Det er ikke bare for, at træet ligger ordentligt fast, men også for at træet får mulighed for at udvide sig og trække sig sammen. Træet reagerer på fugt og luftfugtighed. Derfor vil det udvide sig om sommeren og trække sig sammen om vinteren. Hvis plankerne er blevet lagt for tæt, giver det ikke træet mulighed for at arbejde.