Det kan du læse om
- Hvad koster slibning af terrazzogulvet på badeværelset?
- Hvad koster reparation af terrazzogulvet på badeværelset?
- Hvad koster støbning af helt nyt terrazzogulv?
- Hvordan støbes terrazzogulv?
- Hvordan rengøres terrazzogulvet for snavs og kalk?
- Kan jeg selv slibe mit terrazzogulv på badeværelset?
- Hvad er terrazzo?
- Hvad er fordelene ved terrazzogulv?
- Hvad er ulemperne ved terrazzogulv?
Terrazzogulvet har gjort comeback. Med sin oprindelse helt tilbage fra renæssancens Venedig, er terrazzo en klassisk gulvbelægning, som kan holde op til 100 år, hvis det vedligeholdes løbende.
Læs om priser på nyt terrazzogulv samt på reparation og slibning af terrazzogulvet. Du finder også vores råd til at lægge nyt terrazzogulv.
Ønsker du tre gratis tilbud på renovering af terrazzogulvet på badeværelset, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige gulvfirmaer, som specialiserer sig i terrazzogulve. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
- Tilbud i hele landet uanset opgaven
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning
- Hurtigt svar
Hvad koster slibning af terrazzogulvet på badeværelset?
Det koster typisk omkring 300 – 500 kr. pr. m2 at få terrazzogulvet slibet og poleret.
Hvis dit terrazzogulv på badeværelset ikke har egentlige revner eller skader, men bare ser slidt, mat og trist ud, kan en slibning og polering ofte få det til at fremstå som nyt igen.
Slibning af et terrazzogulv omfatter:
- Gulvet slibes først med en grovere slibeskive for at fjerne små ridser og ujævnheder.
- Derefter slibes med en finere slibeskive for at opnå en helt glat og jævn overflade.
- Til slut poleres gulvet grundigt, ofte med en særlig diamantpolering.
- Afslutningsvis behandles gulvet med en plejende og beskyttende olie eller voks.
Ønsker du selv at slibe dit terrazzogulv, kan du gøre det med en almindelig excentersliber. Start med en mellemfin slibeskive og afslut med en finere. Forsejl overfladen med vaselineolie for at give terrazzoen glans og modstandskraft.
Hvad koster reparation af terrazzogulvet på badeværelset?
Reparation af terrazzogulv koster typisk mellem 1.000 – 1.300 kr. per m2.
Revner i terrazzogulvet opstår typisk, fordi der opstår revner i underlaget, som oftest er et betongulv. En gulvlægger vil efter inspektion kunne vurdere, om revnerne kan repareres, eller om hele gulvet bør laves om.
Reparation af terrazzogulv omfatter følgende trin:
- Revnerne udfyldes og spartles med samme spartelmasse som gulvets oprindelige.
- Spartelmassen udlignes, så den flugter med gulvets overflade.
- Efter tørring slibes og poleres hele gulvet, så reparationen ikke er synlig.
- Gulvet behandles med plejende olie for at beskytte overfladen.
En reparation af terrazzogulvet for fx revner er et mere omfattende arbejde end en slibning, hvilket kvadratmeterprisen afspejler.
Hvad koster støbning af helt nyt terrazzogulv?
Selve materialerne til terrazzogulvet er faktisk forholdsvis billige. Her er blot tale om cement, marmorskæver og eventuelt udsmykning, som koster i omegnen af 100 kr. per m2.
Det er snarere aflønning af gulvlæggeren, som udgør den største del af prisen, fordi støbning af terrazzogulv er en meget tidskrævende opgave.
For den samlede pris for støbning af terrazzogulv gælder, at kvadratmeterprisen er væsentligt lavere, jo flere kvadratmeter terrazzo som skal støbes. Det skyldes, at gulvlæggeren skal bruge tid på forberedelse, tørring mv. uanset størrelsen på gulvet.
Fordi kvadratmeterprisen bliver lavere, jo flere kvadratmeter terrazzo som skal støbes, vil et terrazzogulv på 1-2 kvadratmeter koste fra 10.000 kroner, mens de efterfølgende kvadratmeter typisk kun koster 30-50 pct. af det beløb.
Tabel 1: Kvadratmeterpriser for nyt terrazzogulv (inkl. moms)
2 m2 | 5 m2 | 10 m2 | 15 m2 | 20 m2 | |
---|---|---|---|---|---|
Samlet pris | 10.000 kr. | 14.500-17.500 kr. | 22.000-30.000 kr. | 29.500-42.500 kr. | 37.000-55.000 kr. |
Pris per m2 | 5.000 kr. | 2.900-3.500 kr. | 2.200-3.000 kr. | 2.000-2.800 kr. | 1.900-2.700 kr. |
Bemærk: de angivne priser omfatter fjernelse af eventuelt eksisterende terrazzogulv, lister mellem felter samt selve terrazzogulvet. Dog ikke eventuel gulvvarme og betongulv, hvis der i forvejen ikke er anlagt et eksisterende terrazzogulv.
Hvordan støbes terrazzogulv?
Det frarådes som sagt, at man selv støber terrazzogulv. Det kræver en gulvlægger med ekspertise i faget. Gulvlæggeren støber terrazzogulv med følgende trin:
1. Fjernelse af eksisterende terrazzogulv
Er der allerede anlagt terrazzogulv, skal det eksisterende terrazzogulv fjernes. Her benytter gulvlæggeren en fladmejsel på en elhammer for at fjerne det eksisterende terrazzogulv.
2. Støbning af betongulv som underlag
Hvis der aldrig har været anlagt terrazzogulv på det gulv, hvor du ønsker, at terrazzogulvet skal etableres, skal der støbes nyt betongulv eller lignende gulvbelægning, der ikke bevæger sig. Betongulvet skal være helt jævnt og rent.
Ved større gulvarealet, inddeles felterne i lister, så felterne ikke bliver for store. Så undgår du, at gulvet flækker.
3. Blanding af terrazzomasse
Terrazzomassen består af cement med sort oxidfarve samt marmorskærver, der enten kan være tilfældigt sammenblandet eller sirligt lagt som mosaik. Gulvlæggeren blander disse dele for at gøre klar til støbningen.
4. Terazzomassen anlægges på betongulvet
Når gulvlæggeren har blandet terrazzomassen, anlægges den på betongulvet. Det kræver masser af flid og umage, så der ikke er luft i terrazzolaget, og så terrazzomassen er fordelt jævnt. Derefter får gulvet lov til at tørre i et døgn.
5. Slibning af terrazzogulvet
Gulvlæggeren påbegynder slibningen af terrazzogulvet efter gulvet har fået lov til at tørre i et døgn. Gulvlæggeren foretager både grovslibning og mellemslibning med en rondelsliber for at fjerne de værste sliberiller.
Efter slibningen skal sliberillerne spartles. Spartelmassen består af cement og vand. Derefter foretages den sidste finslibning. Som afslutning renser gulvlæggeren terrazzogulvet med sæbespånevand, for at fjerne den sidste cement i overfladen.
Terrazzo kræver nænsom rengøring og tåler hverken kalkfjerner eller andre rengøringsmidler med syre. Det skyldes, at marmorskæverne i terrazzoen netop består af kalk og dermed kan tage skade af rengøringsmidler med højt syreindhold.
Terrazzo kan rengøres med:
- Varmt vand tilsat sæbespåner: Sæbespåner er en koncentreret sæbe, hvilket giver terrazzogulvet en poleret og blank overflade.
- Brun sæbe: et meget tilgængeligt rengøringsmiddel, dog ikke lige så effektivt som sæbespåner.
- Marmor- og terrazzomidler: Der findes rengøringsmidler særligt udviklet til terrazzo- og marmorflader. De er fine at bruge, men er ikke bedre end f.eks. brun sæbe og typisk også noget dyrere.
Terrazzo tåler ikke:
- Rengøringsmidler med højt syreindhold: På rengøringsmidlets etikette fremgår midlets pH-værdi. Jo lavere pH-værdi, jo mere syrligt er rengøringsmidlet. Undgå at rengøre terrazzogulvet med rengøringsmidler med en pH-værdi under 7.
- Universalrengøringsmidler: Nogle universalrengøringsmidler har et højt syreindhold (pH-værdi under 7) og bør derfor ikke anvendes til rengøring af terrazzo. Andre universalrengøringsmidler er dog ikke syrlige og er derfor fine at bruge på et terrazzogulv. Kig på etiketten bag på midlet for at sikre, at midlet har en pH-værdi over 7.
- Kalkfjerner: det kan være fristende at anvende kalkfjerner på terrazzo, som er belagt med kalkpletter. Kalkfjerner er dog syrlig og er skadeligt for gulvet.
Husk at bruge handsker, når du rengør gulvet, da huden hverken tåler basiske eller syrlige produkter. Fra tid til anden (f.eks. ved hver 4. rengøring) kan det være fint at bruge universalrengøring, hvis terrazzogulvet er for poleret.
Se også videoen fra Bolius med guide til rengøring af terrazzogulvet:
Kan jeg selv slibe mit terrazzogulv på badeværelset?
I det fleste tilfælde anbefales det at overlade slibningen af terrazzogulvet til en fagperson med det rette udstyr, men der er ikke regler eller lovgivning der forhindrer dig i selv at slibe terrazzogulvet.
For at slibe terrazzogulvet selv, skal du bruge:
- En excentersliber eller en rondelsliber
- Slibeskiver i forskellige kornstørrelser (start med grov og arbejd dig ned til fin)
- Støvsuger til at opsamle slibestøv
- Beskyttelsesudstyr som støvmaske, sikkerhedsbriller og høreværn
- Plejende olie eller voks til efterbehandling
Fremgangsmåden for selv at slibe terrazzogulvet:
- Start med at rengøre gulvet grundigt og fjern alt løst støv og snavs.
- Brug først en grov slibeskive (korn 60-80) for at fjerne ridser og ujævnheder. Slib i jævne, overlappende bevægelser og skift sliberetning jævnligt.
- Støvsug gulvet og skift til en finere slibeskive (korn 120-150). Gentag slibningen.
- Fortsæt med gradvist finere slibeskiver (korn 220-400) indtil du opnår den ønskede glans og jævnhed. Støvsug mellem hver kornstørrelse.
- Afslut med at behandle gulvet med en plejende olie eller voks for at beskytte overfladen.
Forkert slibning kan skade gulvet og efterlade grimme slibemærker, som kan være svære at fjerne. Derfor anbefales det i de fleste tilfælde at overlade arbejdet til professionelle.
Hvad er terrazzo?
Terrazzo er som gulvbelægning kendt i Danmark tilbage i 1880’erne, hvor de første italienske gulvlæggere kom hertil. Først var det de store pompøse ejendomme, der fik terrazzogulve. Siden blev det også udbredt i den almindelige boligmasse.
I dag finder man terrazzo i indgangspartierne i byejendomme, bl.a. på trapper og indgange. Desuden er terrazzo brugt som gulvbelægning på badeværelser, bryggers og lignende vådrum i boligen. Terrazzo er et fleksibelt materiale, som trods sin hårde overflade giver mulighed for mange farvekombinationer og mønstre.
Terrazzo består af cement, beton eller til tider epoxy og små marmorskærver, der enten kan være tilfældigt sammenblandet eller sirligt lagt som mosaik. Herefter bliver overfladen slebet blank og til sidst forseglet, så du står tilbage med et smukt, interessant og næsten uopslideligt materiale.
Hvad er fordelene ved terrazzogulv?
Terrazzogulvet har en lang række fordele:
- Terrazzo er en smuk gulvbelægning som giver mange tilpasningsmuligheder. Man kan lave mønstre og dekorationer i terrazzoen, også kaldet intarsia. Ligeledes er der mulighed for at kombinere cementen og marmorskæveren i forskellige farver.
- Terrazzo er meget hårdfør, og hvis gulvet er lagt ordentligt og vedligeholdes løbende, kan det have en levetid helt op til 100 år.
- Terrazzo kan repareres og slibes et utal af gange, så det altid fremstår flot og indbydende.
- Terrazzogulve har ingen revner og fuger, hvilket gør det velegnet som gulvbelægning i vådrum.
- Terrazzo er ikke billigt, men det er også langt fra den dyreste gulvbelægning, og sammenholdt med dets lange levetid på helt op til 100 år, kan det være en ganske økonomisk gulvbelægning.
Hvad er ulemperne ved terrazzogulv?
Terrazzogulv har også nogle ulemper, herunder:
- Skal du kun have lagt et gulv på 1-2 kvadratmeter, bør du overveje en anden gulvbelægning. Forberedelsen ved etablering af terrazzogulv er tidskrævende, og derfor vil få kvadratmeter også være disproportionalt dyrt. Alternativt kan du få anlagt terrazzo med terrazzofliser, der er billigere for få kvadratmeter.
- Terrazzo kræver en vis pleje, og især kalk kan få materialet til at se træt og slidt ud – og kalkfjerner bør ikke bruges, når du har terrazzogulve.
- Terrazzo består af marmorskæver og kan derfor hverken tåle syre eller kalkfjerner, når du gør gulvet rent.
- Terrazzo har sin storhedstid fra 1980’erne, og selvom det har haft en vist genkomst de seneste par år, vil mange måske stadig finde gulvtypen noget umoderne.