Terrazzogulv: Hvad koster nyt terrazzogulv? Komplet guide med priser og råd til støbning

Med terrazzo får du en klassisk gulvbelægning, som kan holde helt op til 100 år. Gulvet er særligt populært på badeværelset og koster ca. 2.000-3.000 kr. per m2. Kvadratmeterprisen afhænger dog af arealet. Læs vores komplette guide til priser og råd til processen nedenfor.

Verificeret af fagekspert

Terrazzogulv

Terrazzogulvet har gjort comeback. Med sin oprindelse helt tilbage fra renæssancens Venedig, er terrazzo en klassisk gulvbelægning, som kan holde op til 100 år, hvis det vedligeholdes løbende.

Læs om priser på nyt terrazzogulv samt på reparation og slibning af terrazzogulvet. Du finder også vores råd til at lægge nyt terrazzogulv.

Hvad koster nyt terrazzogulv?

Selve materialerne til terrazzogulvet er faktisk forholdsvis billige. Her er blot tale om cement, marmorskæver og eventuelt udsmykning, som koster i omegnen af 100 kr. per m2. Det er snarere aflønning af gulvlæggeren, som udgør den største del af prisen, fordi støbning af terrazzogulv er en meget tidskrævende opgave.

For den samlede pris for støbning af terrazzogulv gælder, at kvadratmeterprisen er væsentligt lavere, jo flere kvadratmeter terrazzo som skal støbes. Det skyldes, at gulvlæggeren skal bruge tid på forberedelse, tørring mv. uanset størrelsen på gulvet.

Fordi kvadratmeterprisen bliver lavere, jo flere kvadratmeter terrazzo som skal støbes, vil et terrazzogulv på 1-2 kvadratmeter koste fra 10.000 kroner, mens de efterfølgende kvadratmeter typisk kun koster 30-50 pct. af det beløb.

Tabel 1: Kvadratmeterpriser for nyt terrazzogulv (inkl. moms)

2 m25 m210 m215 m220 m2
Samlet pris10.000 kr.14.500-17.500 kr.22.000-30.000 kr.29.500-42.500 kr.37.000-55.000 kr.
Pris per m25.000 kr.2.900-3.500 kr.2.200-3.000 kr.2.000-2.800 kr.1.900-2.700 kr.

Bemærk: de angivne priser omfatter fjernelse af eventuelt eksisterende terrazzogulv, lister mellem felter samt selve terrazzogulvet. Dog ikke eventuel gulvvarme og betongulv, hvis der i forvejen ikke er anlagt et eksisterende terrazzogulv.

Hvis du i forvejen har et terrazzogulv og det kan nøjes med at renoveres, gælder følgende priser:

Tabel 2: Kvadratmeterpris for renovering af terrazzogulv (inkl. moms)

Pris per m2
Renovering af terrazzogulv1.000-1.300 kr.
Slibning af terrazzogulv300-500 kr.

Kan jeg selv lægge et terrazzogulv?

Det frarådes, at man selv lægger terrazzogulv – og i særlig grad, hvis du skal have lagt terrazzogulv på badeværelset. Det er et svært stykke arbejde som kan gå galt mange steder, som kræver en gulvlægger med erfaring.

Der findes dog også terrazzofliser, der – som navnet antyder – er præfabrikeret terrazzo leveret i fliseform. Disse er mere velegnede til gør-det-selv, idet man ikke selv skal støbe hele terrazzogulvet.

Terrazzo mønstre

Hvad er terrazzo?

Terrazzo er som gulvbelægning kendt i Danmark tilbage i 1880’erne, hvor de første italienske gulvlæggere kom hertil. Først var det de store pompøse ejendomme, der fik terrazzogulve. Siden blev det også udbredt i den almindelige boligmasse.

I dag finder man terrazzo i indgangspartierne i byejendomme, bl.a. på trapper og indgange. Desuden er terrazzo brugt som gulvbelægning på badeværelser, bryggers og lignende vådrum i boligen. Terrazzo er et fleksibelt materiale, som trods sin hårde overflade giver mulighed for mange farvekombinationer og mønstre.

Terrazzo består af cement, beton eller til tider epoxy og små marmorskærver, der enten kan være tilfældigt sammenblandet eller sirligt lagt som mosaik. Herefter bliver overfladen slebet blank og til sidst forseglet, så du står tilbage med et smukt, interessant og næsten uopslideligt materiale.

Hvad er fordelene ved terrazzogulv?

Terrazzogulvet har en lang række fordele:

 • Terrazzo er en smuk gulvbelægning som giver mange tilpasningsmuligheder. Man kan lave mønstre og dekorationer i terrazzoen, også kaldet intarsia. Ligeledes er der mulighed for at kombinere cementen og marmorskæveren i forskellige farver.
 • Terrazzo er meget hårdfør, og hvis gulvet er lagt ordentligt og vedligeholdes løbende, kan det have en levetid helt op til 100 år.
 • Terrazzo kan repareres og slibes et utal af gange, så det altid fremstår flot og indbydende.
 • Terrazzogulve har ingen revner og fuger, hvilket gør det velegnet som gulvbelægning i vådrum.
 • Terrazzo er ikke billigt, men det er også langt fra den dyreste gulvbelægning, og sammenholdt med dets lange levetid på helt op til 100 år, kan det være en ganske økonomisk gulvbelægning.

Hvad er ulemperne ved terrazzogulv?

Terrazzogulv har også nogle ulemper, herunder:

 • Skal du kun have lagt et gulv på 1-2 kvadratmeter, bør du overveje en anden gulvbelægning. Forberedelsen ved etablering af terrazzogulv er tidskrævende, og derfor vil få kvadratmeter også være disproportionalt dyrt. Alternativt kan du få anlagt terrazzo med terrazzofliser, der er billigere for få kvadratmeter.
 • Terrazzo kræver en vis pleje, og især kalk kan få materialet til at se træt og slidt ud – og kalkfjerner bør ikke bruges, når du har terrazzogulve.
 • Terrazzo består af marmorskæver og kan derfor hverken tåle syre eller kalkfjerner, når du gør gulvet rent.
 • Terrazzo har sin storhedstid fra 1980’erne, og selvom det har haft en vist genkomst de seneste par år, vil mange måske stadig finde gulvtypen noget umoderne.

I hvilke rum er terrazzogulv velegnet?

Terrazzo kan i princippet anvendes i mange rum. Men med terrazzogulvets slidstærke og vandtætte kvaliteter, vælger mange at støbe terrazzogulv i vådrum såsom badeværelse, bryggers o.lign.

Terrazzogulv på badeværelset

Et terrazzogulv kan ikke udføres med en underliggende vandtætningsmembran, da der er risiko for dårlig vedhæftning mellem beton og terrazzo. I stedet er der krav til at den underliggende beton er vandtæt.

Du vil kunne finde information om krav til terrazzogulvet ved vådrummet i SBi anvisning 252 – vådrum.

Terrazzogulv i køkkenet

Terrazzo kan også støbes i køkkenet, selvom det er mindre udbredt sammenlignet med badeværelset.

Hvordan støber gulvlæggeren terrazzogulv?

Det frarådes som sagt, at man selv støber terrazzogulv. Det kræver en gulvlægger med ekspertise i faget. Gulvlæggeren støber terrazzogulv med følgende trin:

1. Fjernelse af eksisterende terrazzogulv

Er der allerede anlagt terrazzogulv, skal det eksisterende terrazzogulv fjernes. Her benytter gulvlæggeren en fladmejsel på en elhammer for at fjerne det eksisterende terrazzogulv.

2. Støbning af betongulv som underlag

Hvis der aldrig har været anlagt terrazzogulv på det gulv, hvor du ønsker, at terrazzogulvet skal etableres, skal der støbes nyt betongulv eller lignende gulvbelægning, der ikke bevæger sig. Betongulvet skal være helt jævnt og rent.

Ved større gulvarealet, inddeles felterne i lister, så felterne ikke bliver for store. Så undgår du, at gulvet flækker.

3. Blanding af terrazzomasse

Terrazzomassen består af cement med sort oxidfarve samt marmorskærver, der enten kan være tilfældigt sammenblandet eller sirligt lagt som mosaik. Gulvlæggeren blander disse dele for at gøre klar til støbningen.

4. Terazzomassen anlægges på betongulvet

Når gulvlæggeren har blandet terrazzomassen, anlægges den på betongulvet. Det kræver masser af flid og umage, så der ikke er luft i terrazzolaget, og så terrazzomassen er fordelt jævnt. Derefter får gulvet lov til at tørre i et døgn.

5. Slibning af terrazzogulvet

Gulvlæggeren påbegynder slibningen af terrazzogulvet efter gulvet har fået lov til at tørre i et døgn. Gulvlæggeren foretager både grovslibning og mellemslibning med en rondelsliber for at fjerne de værste sliberiller.

Efter slibningen skal sliberillerne spartles. Spartelmassen består af cement og vand. Derefter foretages den sidste finslibning. Som afslutning renser gulvlæggeren terrazzogulvet med sæbespånevand, for at fjerne den sidste cement i overfladen.

Du kan også se nedenstående video fra Byggefilm:

Hvordan repareres revner i terrazzogulvet?

Revner i terrazzogulvet opstår typisk, fordi der opstår revner i underlaget (typisk det underliggende betongulv). Terrazzogulv kan enten repareres eller laves om. Repareres det, koster det typisk mellem 1.000-1.300 kr. per m2.

Det er således betydeligt billigere at reparere et eksisterende terrazzogulv end at anlægge et nyt, men det vil ikke altid være muligt, hvis underlaget er flækket. En gulvlægger vil efter inspektion kunne vurdere, om man kan nøjes med at reparere det eksisterende terrazzogulv.

Terrazzogulvet repareres efter samme principper og med samme materialer som da gulvet blev lagt. Det vil sige, at gulvlæggeren spartler revnerne med samme spartelmasse, og derefter sliber gulvet.

Slibning af terrazzogulv

Er der ikke revner i terrazzogulvet men ser det derimod træt og mat ud, kan man også blot slibe og polere terrazzogulvet. Det er forholdsvis billigt at hyre en fagmand til opgaven og koster det koster ca. 300-500 kr. per m2 inkl. moms.

Vil du selv udføre slibningen og poleringen af terrazzogulvet, kan du også sagtens gøre det. Her benytter man en excentersliber, hvormed gulvet først slibes med en mellemfinkornet skive og efterfølgende med en finkornet skive. Som afslutning olierer man terrazzogulvet med en vaselinolie for at give gulvet en glans og afvisende overflade.

Rengøring af terrazzogulv for snavs og kalk

Terrazzo kræver nænsom rengøring og tåler hverken kalkfjerner eller andre rengøringsmidler med syre. Det skyldes, at marmorskæverne i terrazzoen netop består af kalk og dermed kan tage skade af rengøringsmidler med højt syreindhold.

Terrazzo kan rengøres med:

 • Varmt vand tilsat sæbespåner: Sæbespåner er en koncentreret sæbe, hvilket giver terrazzogulvet en poleret og blank overflade.
 • Brun sæbe: et meget tilgængeligt rengøringsmiddel, dog ikke lige så effektivt som sæbespåner.
 • Marmor- og terrazzomidler: Der findes rengøringsmidler særligt udviklet til terrazzo- og marmorflader. De er fine at bruge, men er ikke bedre end f.eks. brun sæbe og typisk også noget dyrere.

Terrazzo tåler ikke:

 • Rengøringsmidler med højt syreindhold: På rengøringsmidlets etikette fremgår midlets pH-værdi. Jo lavere pH-værdi, jo mere syrligt er rengøringsmidlet. Undgå at rengøre terrazzogulvet med rengøringsmidler med en pH-værdi under 7.
 • Universalrengøringsmidler: Nogle universalrengøringsmidler har et højt syreindhold (pH-værdi under 7) og bør derfor ikke anvendes til rengøring af terrazzo. Andre universalrengøringsmidler er dog ikke syrlige og er derfor fine at bruge på et terrazzogulv. Kig på etiketten bag på midlet for at sikre, at midlet har en pH-værdi over 7.
 • Kalkfjerner: det kan være fristende at anvende kalkfjerner på terrazzo, som er belagt med kalkpletter. Kalkfjerner er dog syrlig og er skadeligt for gulvet.

Husk at bruge handsker, når du rengør gulvet, da huden hverken tåler basiske eller syrlige produkter. Fra tid til anden (f.eks. ved hver 4. rengøring) kan det være fint at bruge universalrengøring, hvis terrazzogulvet er for poleret.

Se også videoen fra Bolius med guide til rengøring af terrazzogulvet:

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.