Hvornår bør jeg hyre en bygherrerådgiver?

Læs mere om, hvornår du bør hyre en byggesagkyndig og læs om forskellen mellem en byggesagkyndig og bygherrerådgiver.

Verificeret af fagekspert

Skal du bygge til, bygge om eller bygge nyt? I så fald vil det i langt de fleste tilfælde være en god idé også at hyre en uvildig bygherrerådgiver. Nedenfor finder du forskellene mellem en byggesagkyndig og bygherrerådgiver samt overblik over, hvad en bygherrerådgiver kan hjælpe dig med.

Hvad er forskellen på en byggesagkyndig og en bygherrerådgiver?

En bygherrerådgiver og en byggesagkyndig minder meget om hinanden for så vidt angår opgaver, men der er dog visse forskelle i, hvilke opgaver de udfører.

En bygherrerådgiver er, som navnet antyder, en som rådgiver bygherre. Bygherre kan både være private, firmaer eller professionelle, som bestiller en byggeopgave hos et entreprenør- eller arkitektfirma. I den forbindelse kan det være fordelagtigt at have en uvildig bygherrerådgiver tilknyttet, som kan bistå med projektstyring, økonomistyring, kontrol og udarbejdelse af byggetilladelse. Bygherrerådgivere kan både være arkitekter, byggeteknisk uddannede mv.

En byggesagkyndig derimod varetager mere byggetekniske roller. Det er en person, som er byggeteknisk uddannet og bestikket af Sikkerhedsstyrelsen. Den byggesagkyndige kan være specialiseret indenfor bestemte områder såsom udarbejdelse af energimærker, el-rapporter eller tilstandsrapporter. Byggesagkyndige kan også bistå køber ved køb af ejendom, termografisk fotografering, energirådgivning mv. Læs mere om om opgaven for byggesagkyndige her.

Hvilke opgaver udfører en bygherrerådgiver?

En bygherrerådgiver udfører en række opgaver herunder:

Økonomistyring ved nybyg og renoveringer

Større byggeprojekter såsom tilbygninger eller nye bygninger medfører typisk betydelige udgifter til byggematerialer, lønning af håndværkere, betaling af leverandører mv. Pengene bliver hurtigt brugt, og det kan som privat boligejer uden erfaring fra lignende projekter være svært at holde overblikket over budgettet. Derfor kan en bygherrerådgiver hjælpe med disse opgaver.

Projektstyring ved byggeprocessen

Der er ofte mange parter involverede i forbindelse med et større byggeprojekt. Det omfatter bl.a. entreprenørfirmaet, selvstændige malere, tømrerfirmaer, VVS-installatører, elektrikere samt andre leverandører – og så selvfølgelig den private boligejer selv. Der er således mange parter involveret i processen, og det kan som privat bygherre være svært at holde overblikket. Her kan en bygherrerådgiver være behjælpelig.

Hjælp til godkendelse af byggetilladelse

Ved tilbygninger, nye bygninger og lignende byggeopgaver er der en række regelsæt og bestemmelser, som man bør holde sig for øje: Bygningsreglementet, lokalplaner, servitutter tinglyst ejendommen mm. Dertil skal man også indhente byggetilladelse fra kommunen, hvis byggeopgaven kræver det.

Som privat boligejer kan man ikke forvente at have styr på alle disse regelsæt og bestemmelser. Her kan en bygherrerådgiver være behjælpelig.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.